Browse Lots

Global notice COVID-19 Important notice
Details
Peter Struycken (born 1939)

Wetmatige beweging

signed on the reverse P. Struycken, celluloid paint on board
100 x 100 cm

Executed circa 1963
Provenance
Mrs Schröder, Utrecht
Literature
C. Blotkamp, Daubigny, van Doesburg, Daniëls... en 88 andere hoogtepunten uit de collectie Moderne Kunst van het Centraal Museum, Utrecht 1987, p. 164 (ill. of the first version)
Exhibited
Utrecht, Centraal Museum, 1988, no. 26186

Lot Essay

The first version of this picture was given by Gerrit Rietveld in 1963 to the Centraal Museum, Utrecht. After Rietveld's death in 1964, Struycken made, on special request of Mrs Schröder, a second version which hung for many years in the Schröderhuis, Utrecht
Blotkamp (op.cit., i p. 164) writes: "Van 1962 tot 1966 gaf Struycken vrijwel al zijn schilderijen consequent de titel Wetmatige beweging, soms uitgebreid met kleuraanduidingen. Beweging moet bij zijn schilderijen uiteraard niet letterlijk worden opgevat, het woord slaat op het regelmatige verloop van de vorm- en kleurveranderingen in Struyckens werk. Het hierbij geproduceerde schilderij bevat overigens geen kleur, alleen zwart en wit. (...)
Toen Struycken in 1965 een tentoonstelling had in de Grabofski Gallery in Londen, vergeleek een criticus zijn werk met de Amerikaanse action painter Franz Kline, en die vergelijking is niet eens zo gek. Bij alle verschil in uitgangspunt was er inderdaad een zekere overeekomst tussen de twee kunstenaars in de agressieve, dynamische werking van de beelden die ze produceerden."
;

More from Modern and Contemporary Art

View All
View All